Back to school


Πάει καιρός, από τον Μάιο, που έχω να γράψω στο blog μου. Αυτό είναι το πρώτο post ύστερα από τόσο καιρό και πλέον πολλά πράγματα έχουν αλλάξει! Κατ’ αρχήν, μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2010 έφτασε στο τέλος της και πλέον στην οικογενειά μας είμαστε τρεις καθώς αποκτήσαμε τον Οδυσσέα! Αν υπάρχει ένας λόγος που θα μας μείνει αξέχαστο το καλοκαίρι του 2011 είναι αυτός. 36 μέρες στην Αιθιοπία, μέσα από τις ευκολίες και τις δυσκολίες, την αγωνία και την ελπίδα, την απογοήτευση και την αισιοδοξία και με την βοήθεια αρκετών ανθρώπων καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα εμπόδια και να γίνουμε γονείς ενός υπέροχου αγοριού. Μετά την περίοδο προσαρμογής, μας βρίσκει ο Σεπτέμβρης να προσπαθούμε να μπούμε back on track, να οργανωθούμε και το κυριότερο, να καταφέρουμε να εντάξουμε τη δουλειά μας μέσα στο οικογενειακό πρόγραμμα.

Το φθινόπωρο ξεκίνησε δυναμικά και το επόμενο τρίμηνο υπόσχεται πολλές εξελίξεις. Στην BUILD παρουσιάστηκε preview από τα Windows 8 και η γενική ομολογία είναι ότι το νέο λειτουργικό βάζει για τα καλά τη Microsoft πίσω στο παιχνίδι. Γενικότερα, αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πλέον η Microsoft από παρατηρητής των νέων τάσεων (tablets, mobility, κλπ) γίνεται παραγωγός καινοτομίας. Δεν υπαγορεύει αλλά απαντά στον ανταγωνισμό προτείνοντας κάτι διαφορετικό χωρίς να αντιγράφει και το σημαντικότερο, πλέον φαίνεται ότι υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική.

image

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους developers είναι ότι το νέο λειτουργικό δεν παροπλίζει τεχνολογίες. Το περίφημο “ό,τι τρέχει σε widows 7 θα τρέχει και στα Windows 8” έχει τεράστια σημασία. Καταρχήν, όποιος παράγει desktop apps μπορεί να συνεχίσει να το κάνει χωρίς καμιά αλλαγή. Από την άλλη, το WinRT ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ο καθένας τις γνώσεις που έχει ως developer στο νέο περιβάλλον! C, C++, VB.NET, C#, XAML, HTML/CSS, JavaScript, όλα παίζουν. Και μάλιστα πάνω στο μέταλλο. ΟΚ, στην περίπτωση που μιλάμε για Metro εφαρμογές, σίγουρα θα χρειαστεί να μάθει κάποιος τα νέα APIs και να προσαρμοστεί στην φιλοσοφία του touch και των NUIs, ωστόσο αυτό θα γίνει πατώντας σε υπάρχουσες γνώσεις. Επιπρόσθετα, ένα άλλο aspect της στρατηγικής που λέγαμε είναι ότι ειδικά οι .NET developers μπορούν με την γλώσσα επιλογής τους να κάνουν target οποιοδήποτε περιβάλλον: Cloud, servers, desktops, tablets, mobiles!

 

WebSiteLogoV2

Κατά τ’ άλλα, έχουμε και τις ετοιμασίες για το ITPro|DevConnections 2011. Το πρόγραμμα έχει βγει και είναι κατά 90% οριστικοποιημένο. Στα development tracks βλέπουμε:

 • 2 tracks για Windows Phone development
  • Windows Phone Development Overview, Γκανάτσιος Δ.
  • Windows Phone Location everywhere, Μαρκέλης Η.
 • 3 tracks για Azure
  • Windows Azure AppFabric – New features, Κεφαλίδης Π. 
  • The Producer(s) – the most outrageous $1.000.000 scheme in the annals of… Windows Azure, Πάντος Κ.
  • Windows Azure Storage Deep Dive, Κεφαλίδης Π.
 • 3 tracks για web
  • Web Speaks Html5 – Real Life Conversations!, Παναγόπουλος Ι.
  • Building applications with ASP.Net 4.0, JQuery and C# 4, Καντζέλης Ν.
  • ASP.NET MVC Patterns, Practices and Tools for building Scalable and High-End business applications, Κατσιώτης Ι.
 • 3 tracks για async programming
  • Καθημερινές χρήσεις του Task Parallel Library, Καναβός Π.
  • Async CTP: Say goodbye to callbacks!, Κελαϊδίτης Μ.
  • All about Reactive Extensions (Rx), Μπιμπούδης Α.
 • 2 tracks για game (και όχι μόνο) development
  • Ανάπτυξη παιχνιδιών για smartphones με το XNA Game Studio, Αναγνώστου Κ.
  • Programming Kinect, Πτερνέας Β.

O Νίκος Παλαδινός θα έχει μία παρουσίαση με τίτλο “Lambda the Ultimate” όπου θα μιλήσει για σκοτεινό και “μαγικό” κώδικα. Επίσης, ο Κώστας Πάντος θα μας παρουσιάσει //BUILD/ oriented περιεχόμενο σε μια δεύτερη παρουσίαση. Τέλος, εγώ και ο Παναγιώτης Κεφαλίδης θα παρουσιάσουμε από κοινού ένα θέμα που θα συνδυάζει τις δύο παρουσιάσεις μας.

300009_10150389266090329_555665328_10526625_931176769_n

Ενώ το περιβάλλον εδώ στην Ελλάδα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί με οποιαδήποτε περιγραφή του φάσματος από ζοφερό ως αποκαρδιωτικό και χωρίς καν να φαίνεται στον ορίζοντα ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, εμείς (τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινότητας) παλεύουμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε δημιουργικοί.

Κουράγιο και καλή συνέχεια!

Advertisements

One Comment on “Back to school”

 1. Ο/Η fofo λέει:

  Μάνο καλό ξεκίνημα στην νέα πορεία της οικογενειάς σου.

  Χαίρομαι που μαθαίνω ότι θα κάνω παρουσίαση. Υπάρχει λόγος που σε διαβάζω!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s